Muntii Meses, darul de nepretuit al orasului Zalau, ofera numerosilor iubitori ai naturii, posibilitatea organizarii turismului, cicloturismului, drumetiilor, orientarii turistice, actiuni ce reprezinta un mijloc eficient de relaxare, intarirea sanatatii si fortifiere a organismului.
Forma de brau impadurit al Mesesului nostru ofera orasului Zalau un climat bland, placut, cu un aer proaspat si curat, daruit de padurile din ce in ce mai sarace, datorita defrisarilor abuzive. Climatul temperat submontan al depresiunii Zalaului, cu precipitatii bogate si oscilatii mici de temperatura, poate suferi modificari majore, in urma exploatarii masive de masa lemnoasa din padurile primariei.
Suntem un grup de oameni iubitori ai naturii, zalauani cu dragoste si respect pentru padurile Mesesului nostru drag, care dorim sa dam un semnal de alarma, autoritatilor locale si judetene in vederea stoparii imediate a distrugerii acestei avutii.
Intr-o nefericita perioada a anilor 2000-2008, se taia si se cara masa lemnoasa, din padurile primariei noastre, zi si noapte, cu peridoacele. Sigur, noi am crezut ca se fac exploatari judicioase, menite sa intinereasca padurea. Am observat cu stupoare faptul ca arborii doborati de intemperii de-a lungul anilor au ramas sa putrezeasca. Drumul forestier de pe traseul turistic Izvorul Salamandrelor renovat, prelungit si modernizat in anii 1997-2000, este la ora actuala distrus, cu podurile stricate, scurgerile infundate si indicatoarele rutiere rupte, ca urmare a tractarii arborilor din padure. In sfidarea activitatii noastre de marcaj a traseului turistic, au taiat si o parte din arborii marcati. S-au exploatat padurile noastre, insumand o suprafata totala de 2500 ha prin rarire sau in ochi, formand poieni, fara a se reimpaduri aceste locuri. Pe situl Ocolului Silvic Stejarul Salaj, a aparut faptul ca, din 2008, s-au oprit actiunile lucrative in aceste paduri. Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa. Tractoarele-camioneta ce apartin ADP Zalau au fost mereu in padure la lucru, in aceasta perioada. Totul pare a fi normal, numai ca zilnic apar tot felul de mijloace de transport ce nu mai apartin ADP-ului, incarca lemnele taiate de muncitori sub forma de boci, afacerea mergand ca pe roate. Credem ca Politia Salaj, Primaria Zalau, Directia Mediului Salaj, poate si alte institutii alte judetului nostru, ar trebui sa ia in atentie cu responsabilitate aceste fapte, care nu par a fi legale.
Indignarea noastra este si mai mare, cand in urma defrisarilor raman recipiente din plastic, canistre de ulei, peturi de bere, lasand un peisaj dezolant al padurilor.
Apreciem ca in anii de dupa revolutie s-au sacrificat nu mii, ci zeci de mii de arbori, fapt ce ne indeamna sa ne oferim gratuit serviciile noastre, conform legii voluntariatului 195/2001.
Cerem imperativ Primariei Zalau, altor institutii ale judetului Salaj care cred ca se pot implica in stoparea imediata a exploatarii padurilor noastre, sa ia o atitudine cuvenita.